Матеріали, що необхідні для виконання творчого іспиту «Рисунок»

З метою ознайомлення та належного розуміння матеріального інструментарію, необхідного для підготовки до вступного екзамену з творчого іспиту «Рисунок», викладачі спеціальності «Дизайн» підготували коротку інформацію, характеристику щодо необхідних матеріалів (зауважимо, що вказана та чи інша марка предметів не є рекламою чи обов’язковою, а тільки наводиться як приклад та рекомендація).

Матеріали, що необхідні для виконання творчого іспиту «Рисунок»:

  1. Папір рисунковий (екзамен виконується на форматі А2 (приблизно 60 см на 42 см.), тренуватися можна спочатку на менших форматах поступово переходячи до А2)
  2. Прості (графітні) олівці категорії H (тверді) та B (м’які) KOH-I-NOOR, MARKO.
  3. Гумка, ластик, «стирачка» – для видалення олівця на папері (використовувати потрібно м’яку гумку, яка не розтирає сам папір, до прикладу, марка MILAN)
  4. Канцелярський ножик чи «підстругачка» – для відточення олівців.

 

Детальніше зупинимося на олівцях.

Категорії H, B, F (рис.1) позначають шкалу твердості та м’якості графітної серцевини (інструмент всередині олівця, що малює, креслить).

Для рисунку необхідні по 2-4 шт., як твердих (2H, H, HB (сірий, тонший графіт, тим тонша та світліша лінія)) (рис.2) – їх використовують для начерку, побудови предметів, креслення, так і м’яких (B, B2, B3 (чорний, товстіший графіт, тим темніша та м’якіша лінія)) (рис.3) – для штрихування півтіньових та тіньових частин предметів, виділення темніших деталей. На малюнку 4 наведено приклад, як виглядає тон виконаний тим чи іншим олівцем.