140 років від дня народження видатного іспанського та французького художника, скульптора Пабло Пікассо (1881-1973)

Цього року 25 жовтня відзначають 140 років з народження відомого художника, засновника кубізму, Пабло Пікассо, французького художника іспанського походження, громадського діяча, одного з найвідоміших художників ХХ століття. Його ім’я відоме навіть тим, хто не бачив жодної картини іспанця і навіть не здогадується про якісь періоди в творчості художника – “блакитний”, “рожевий” чи приміром “африканський”, а термін “кубізм” чомусь стійко асоціюється з Чорним квадратом Малевича – одним словом, щось страшне і незрозуміле.

Хоча, можливо, ви навіть не здогадуєтеся, що бачили саме його картини.

“Сон”

Пропонуємо цікаві факти про Пабло Пікассо

Сигара врятувала життя

При народженні хлопчик не подавав ознак життя. Акушер, який приймав пологи, просто залишив на столі бездиханне тіло і почав надавати допомогу породіллі. Дядько Пабло Пікассо, лікар Дон Сальвадор, тоді курив велику сигару, і випустив у дитину величезну кількість диму. Від цього дитина не просто подала ознаки життя – то були подив і лють.

Не “мама”

Перше слово Пабло Пікассо було «Піз, Піз» – скорочене від lapiz – «олівець». Можливо, батьки й трохи засмутилися, але, незважаючи на це, батько вчив його малювати з 7 років. А вже в 13 зрозумів, що дитина малює вже краще за нього.

Занадто довге

Повне ім’я Пабло Пікассо складається з 23 слів. Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Мабуть, додати більше нічого.

Геніально жахливий студент

В університеті він був молодшим за однокурсників на 5 років. І вчився… не дуже. Але з тим, що хлопець обдарований, посперечатися не міг ніхто. І це ще більше дратувало його однокурсників. Втім, йому часто давали свободу й не казали, як саме треба робити. Можливо, саме тому картини Пабло Пікассо так просто впізнати.

“Герніка” 1937

 

Джоконда і Пікассо

У 1911 році з Лувру була вкрадена Мона Ліза. І спочатку підозрюваними були друг Пікассо й сам художник. Поліція навіть взяла їх під арешт. Але потім відпустили і вибачилися за помилку.

Рекорди Пікассо

Згідно з Книгою рекордів Гіннеса 1998 року, Пікассо є одним з найбільш плідних художників в світі. За 78 років творчості він створив понад 147 800 творів мистецтва: 13500 картин, 100000 гравюр, 34000 книжкових ілюстрацій, 300 керамічних і скульптурних робіт. А згідно регістру загублених творів мистецтва (Art Loss Register), 1147 робіт Пабло Пікассо вкрадено.

4 травня 2010 року картина Пікассо “Оголена, зелене листя і бюст”, пішла з молотка на аукціоні “Крістіс” за 106 482 000 доларів і стала на той час найдорожчим твором мистецтва у світі на той час, але вже у  2015 році на аукціоні “Крісті” встановили новий абсолютний рекорд продажів на відкритих торгах витворів мистецтва: картину Пабло Пікассо “Алжирські жінки (версія О)” купили за 179 365 000 доларів!

“Жінки з Алжиру”

Пікассо був не тільки художником, але й графіком, скульптором, керамістом, дизайнером. Його творчість зробила колосальний вплив на розвиток усього мистецтва ХХ століття.

 

За походженням Пікассо іспанець, але переважну більшість життя провів у Франції. Художник офіційно був двічі у шлюбі – його першою дружиною була українка Ольга Хохлова – балерина “Російських сезонів” Дягілева; крім того, митець мав масу “романів”. За своє життя він змінив чимало супутниць, і щоразу нова подруга була молодшою за попередню. На першому місці у Пікассо завжди був живопис, мистецтво, а жінки – на другому. І він ніколи, жодного разу не пожертвував мистецтвом заради котроїсь із них, а от навпаки – скільки завгодно. Діти (двоє, що народилися в шлюбі і троє позашлюбних) у шкалі цінностей митця знаходилися ближче до кінця. Пікассо був геніальним митцем і надзвичайно важкою людиною – його егоцентризм зашкалював. Як зауважила одна з його коханих, він поводився з людьми, “як із кеглями – бив кулею одного, аби повалити іншого”.

Офіційно Пікассо був одружений двічі. Його другою дружиною була Жаклін Рок Вони жили самотньо в замку на півдні Франції і були разом до 1973 року, коли Пікассо помер у віці 91 року. Довгий час Жаклін була головним розпорядником його спадщини.

 

Також цього дня

Міжнародний день художника

25 жовтня світ відзначає Міжнародний день художника. Історія International Artist Day почалася у 2004 році. Святкувати цю подію запропонував відомий канадський художник Кріс Мак-Клюр, що пише полотна у стилі романтичного реалізму. Свято було започатковане, щоб підкреслити внесок художників у культурний розвиток суспільства, розповісти людству про те, що емоції та відчуття можна передавати за допомогою малюнків.

Живопис – багатогранний. У художньому мистецтві поєднуються різні течії та напрямки творчості, класичні та новаторські стилі. В музеях та галереях цього дня влаштовують день відкритих дверей, демонструють уроки образотворчого мистецтва. Міжнародний день художника – це можливість відкрити для себе творчість видатних митців, таких як Сальвадор Далі, Клод Моне, Вінсент Ван Гог, Пабло Пікассо та інших неперевершених творців картин.

День народження Національної спілки художників України

В Україні 25 жовтня святкують День народження спілки художників. Ця творча організація була утворена ще в 1938 році і спочатку належала до Спілки художників СРСР як українське відділення. На той час вона мала назву «Союз радянських художників України». Зараз спілка поєднує професійних художників та митців і відомі центри художніх промислів країни. Робота Спілки відіграє визначну роль у культурному житті громадян, вирішуючи важливі задачі:

  • відродження українського мистецтва;
  • розвиток художньої творчості;
  • консолідація з художниками світу;
  • проведення конференцій та виставок;
  • професійне зростання художників.

Члени Спілки постійно беруть участь в різноманітних заходах. Роботи українських митців прикрашають виставкові зали загальнонаціональних проектів. Також організація займається соціальним захистом своїх учасників.