День художника України

День художника – це свято не тільки професіоналів, але і любителів живопису. Творчість зберігає в людині можливість радіти світу і любити його. Тому сьогоднішнє свято – для всіх любителів прекрасного.

Професії художника тисячі років – ще древні люди створювали картини наскального живопису. У Стародавньому Єгипті художники користувалися великою повагою. Вважалося, що написані зображення володіють магічним ефектом. У середні віки головними напрямками мистецтва були іконопис, фрески і мозаїка. Під час епохи Відродження розвинувся портретний жанр, який не втрачає актуальності і сьогодні.

В Україні щорічно у другу неділю жовтня відзначається День художника Це професійне свято було засновано Указом президента України № 1132/98 від 9 жовтня 1998 року.

З ініціативою установи нового свята виступили діячі Спілки художників України, а в самому Указі зазначено, що День художника заснований «враховуючи роль художників України в розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій у художній творчості».

Образотворче мистецтво є однією з найдосконаліших форм діяльності, оскільки в художній палітрі кристалізується внутрішній світ людини, звучать кольори глибоких почуттів. Роботи художників пробуджують прагнення до прекрасного, спонукають замислитися над суттю буття.

Українським майстрам пензля і різця належать твори, які стали частиною золотого фонду світового образотворчого мистецтва. Дбайливо зберігаючи і розвиваючи традиції самобутньої національної художньої школи, вони стверджують вічні загальнолюдські цінності, приносять людям радість спілкування з прекрасним.

Роботи визнаних класиків українського живопису – Миколи Глущенка, Віктора Зарецького, Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Олександра Гнилицького, Олександра Ройтбурда, Анатолія Криволапа, Сергія Животкова, Василя Цаголова – відомі і шановані далеко за межами України.

 

Це свято – ще один привід згадати художників-творців історії. Їх очима ми бачимо світ Стародавньої Греції, представляємо життя Середньовічної Європи, усвідомлюємо, наскільки прекрасний наш світ.

Знайомство з образотворчим мистецтвом дозволяє не тільки розширити свої знання і кругозір, але й долучитися до цього чудового світу. Всі ми колись пробували свої сили, взявши вперше в руки олівець і кисті …

 

А ось що говорять художники про свою професію:

«Художник звільнився від всіх ідей, образів і уявлень, що виникають від них, така філософія супрематизму, що виводить мистецтво до самого себе»Казимир Малевич )

«Художнику корисно час від часу справлятися з нудною роботою» ( Огюст Ренуар )

«Хто хоче дізнатися про мене як про художника, повинен уважно вивчати мої картини і намагатися дізнатися з них, хто я такий і що я хотів» ( Густав Клімт )

 «Я вважаю, що для художника немає нічого важчого, ніж писати троянду, але створити свою троянду він може, лише забувши про всі троянди написані до нього» ( Анрі Матісс )

«Кожна дитина – художник, труднощі в тому, щоб залишитися художником, вийшовши з дитячого віку» ( Пабло Пікассо )

Традиційно в цей День всі українські художники отримують привітання від представників влади, а найбільш відзначилися вручаються державні нагороди і звання – «Заслужений діяч мистецтв України», «Заслужений художник України», «Народний художник України». Також до цього дня в останні роки в різних виставкових залах і музеях України було приурочено проведення виставок творів образотворчого мистецтва.

 

Щиро вітаємо студентів та викладачів спеціальності “Дизайн” з професійним святом. Дорогі художники, творці і майстри, яскрава, самобутня і багатопланова палітра ваших творів залучає мільйони людей до світу прекрасного. Бажаємо Вам натхнення, любові, щастя і гармонії у житті та творчості!

Художник – дивовижна людина. Мало того, що він бачить світ особливими очима, так ще і готовий залишити йому багату спадщину! І нехай поки ти просто малюєш, не будуючи великих планів, в День художника ми бажаємо тобі великих успіхів у творчих починаннях! Пиши краще і більше!